calculator logoKalkulatorPro
Wiedza

Jednostki miary objętości

2 kwietnia 2023 | Jednostki


Jednostki miary objętości to wartości numeryczne, za pomocą których opisujemy wielkość przestrzeni zajmowanej przez ciała stałe, ciecze oraz gazy. W codziennym życiu oraz w nauce używamy różnych jednostek miary objętości, które mają swoje korzenie w różnych kulturach i tradycjach.


Czynniki grzewcze

Wstęp

Jednostki miary objętości to jednostki, które służą do mierzenia objętości ciał stałych, cieczy i gazów. W Polsce jednostki metryczne, które stanowią ujednolicone miary do dzisiejszych czasów, zostały wprowadzone na ziemiach zaboru pruskiego w 1872 – zaboru austriackiego w 1876. Na terenie zaboru rosyjskiego można ich było używać fakultatywnie od 1875. Nasza aplikacja do przeliczania jednostek objętości dostępna jest tutaj - Przelicznik Jednostek Objętości

Historia jednostek miary objętości

Początki mierzenia objętości sięgają czasów starożytnych. W starożytnym Egipcie, Babilonii, a także starożytnej Grecji i Rzymie używano różnych jednostek miary objętości. Wiele z tych jednostek było opartych na naczyniach służących do przechowywania płynów, takich jak amfory, kady czy wiadra. W miarę upływu czasu i rozwoju nauki jednostki miary objętości ewoluowały, stając się coraz bardziej precyzyjne i standaryzowane. W Egipcie używano "ro" - glinianych pojemników, wypełnianych zbożem lub mąką. W starożytnym Rzymie jednostką objętości był sester, co odpowiadało około półtorej litra. W średniowiecznej Europie miarą była "kwarta" - około litra, używana do mierzenia płynów.

W XVIII wieku Francja wprowadziła system metryczny, w którym jednostką objętości jest litr. Jest to jednostka, która wynika z definicji metra - jednostki długości w systemie metrycznym. Jeden litr to objętość sześcianu o boku 10 cm.

W Polsce jednostką miary objętości jest litr, który zastąpił wcześniejszą jednostkę - hektolitr. Wprowadzenie litra miało na celu dostosowanie się do jednostek stosowanych w Europie i na świecie.

naczynia starożytne

Nazwa jednostki litr pochodzi od starofrancuskiej miary objętości o nazwie litron, która w Polsce została zaadaptowana pod nazwą kwarty. W 1793 r. litr został zdefiniowany we Francji jako 1 decymetr sześcienny, w ramach tworzenia nowego “Republikańskiego Układu Miar”, po zwycięstwie Wielkiej Rewolucji Francuskiej.

Jednostki objętości - układ SI

W międzynarodowym układzie jednostek (SI) podstawową jednostką miary objętości jest metr sześcienny (m³). Jest to objętość równa bryle o wymiarach 1 metr x 1 metr x 1 metr. Oprócz metra sześciennego w układzie SI stosuje się również jednostki pochodne, takie jak decymetr sześcienny (dm³) i centymetr sześcienny (cm³). W praktyce najczęściej używaną jednostką miary objętości jest litr, który jest równy 1 decymetrowi sześciennemu (1 l = 1 dm³).

Jednostki objętości - układ imperialny

W krajach anglosaskich, takich jak Wielka Brytania czy Stany Zjednoczone, często stosuje się jednostki miary objętości z tzw. układu imperialnego. Wśród nich znajduje się m.in. galon (gallon), który ma różne wartości w zależności od kraju (4,54609 l w Wielkiej Brytanii, 3,78541 l w USA). Inne popularne jednostki imperialne to kwarta (quart), która wynosi ¼ galona, i pint (½ kwarty).

Galon brytyjski wynosi 4,546 litra, natomiast galon amerykański to 3,785 litrów. Oprócz galona, w systemie imperialnym stosuje się również pintę, kwartę oraz bushel. Pinta to jedna ósma galona (0,568 litra), kwarta to jedna czwarta galona (1,136 litra), a bushel to jednostka objętości stosowana do mierzenia objętości ziarna i wynosi 36,37 litrów.

Inne jednostki objętości

Poza jednostkami z układu SI i układu imperialnego, istnieją również inne jednostki miary objętości stosowane w różnych krajach i kulturach. Na przykład:

Barrel (baryłka) – stosowana głównie w przemyśle naftowym do pomiaru objętości ropy naftowej, a także w przemyśle alkoholowym. W USA, jeden barrel wynosi około 159 litrów (42 galony amerykańskie).

Hektolitr (hl) – używany w rolnictwie, szczególnie w przypadku zbóż, piwa czy wina. Jeden hektolitr to 100 litrów.

Gill – w Wielkiej Brytanii to ¼ pinty (142 ml), a w USA ½ pinty (118 ml). Używany głównie do mierzenia objętości alkoholu. Danie (แถว) – tradycyjna tajska jednostka miary objętości, stosowana przede wszystkim do ryżu. Jeden danie wynosi około 10 litrów.

baryłki

W starożytnym Rzymie jedną z jednostek miary objętości był amfora, która wynosiła około 26 litrów. W dawnych czasach w Polsce używano jednostki miary objętości o nazwie korzec, która wynosiła około 128 litrów i służyła do mierzenia zbóż.

W Japonii, shō (升) to tradycyjna jednostka objętości, która wynosi 1,804 litra i jest często stosowana w przemyśle spożywczym, np. do mierzenia objętości sake.

Podsumowanie

Jednostki miary objętości mają długą i bogatą historię, która sięga starożytnych cywilizacji. Dziś w różnych dziedzinach nauki i przemyśle używamy zarówno jednostek z układu SI, jak i układu imperialnego, a także wielu innych jednostek specyficznych dla poszczególnych krajów czy branż. Zrozumienie i poprawne stosowanie tych jednostek ma kluczowe znaczenie dla precyzyjnego opisu objętości ciał stałych, cieczy i gazów w różnych zastosowaniach.

Powrót do listy artykułów